Yüzme Ve Süs Havuzları Nasıl Yapılır ?

Yüzme Ve Süs Havuzları Nasıl Yapılır ?

Görüntüleme Sayısı 5227

nsan hayatına değer katan ve yaşam kalitesini yükselten havuzlar gerek yüzme havuzu gerekse süs havuzları ile bulunduğu mekana da değer katmaktadır. Yüzme havuzlu bir evin değeri ile havuzsuz bir evin değeri arasındaki fark tartışılmazdır.

 

Proje, mühendislik ve imalat tecrübesi isteyen havuz yapımı ciddi uzmanlık gerektirir. Her bir aşaması ve hesaplaması muntazam yapılmalı, iç ve dış mekanlara göre en ideal ebat ve tasarımlarda olmalıdır.

Havuz Modelleri

 

Seramikten yapılan betonarme ve PVC den yapılan liner havuzlar olmak üzere kullanılan malzeme bakımından ana hatları ile iki çeşit havuz tipi vardır. Üstten taşmalı olan seramik havuzlar taşıma kanallı ve denge depoludur. İmalat süreci betonarme olan havuzlara göre çok daha kısa olan liner havuzlar ise hem daha düşük maliyetli hem de yapımı daha kolaydır. PVC ler dekoratif desenlerde olabildiği gibi seramik görüntüsünde de kullanılır.

 

– Betonarme Havuz Yapımı

Özel Konut Havuzları

Sosyal Tesis ve Eğlence Havuzları

Olimpik Havuzlar

Spor Kompleksleri

Termal Tesis Havuzları

Rehabilitasyon Havuzları gibi çeşitleri bulunan havuzlardır.

 

İhtiyaca göre havuz yapılacak alan öncelikle belirlenir. Havuzun ebatları mekana göre değişse de amacına uygun ebatlarda ana hatları ile ölçüler bellidir. Betonarmeler C25 veya C30 ile yapılır. Kaba inşaatı tamamlandıktan sonra sıva ve şap atılır. Betonarme havuz yapımında en önemli aşama seramik kaplama aşamasıdır. Seramikler izolasyonu en iyi şekilde sağlayacak biçimde döşenmeli, iyi bir izolasyon için seramik döşenmeden önce su yalıtımı yapılmalıdır. Seramik yapıştırıcılarla seramikler yapıştırılır ve derz araları fleks özellikli malzemelerle kaplanır. Havuz çevresi kullanıcılar için çok önemlidir. Güneşlenme ve gezinme alanı kaymaz malzemeler olan antislip seramik, ahşap deckler ya da doğal taşlardan seçilmelidir.

Liner Havuz Yapımı

 

-Spor Kompleksi Havuzları

-Ev Havuzları

-Villa Havuzları gibi çeşitleri bulunan çok daha estetik bir havuz modelidir.

 

PVC kalınlığı 1,5 mm olup derj takıntısı olanlar için idealdir. Esnek yapıda olduğundan yer hareketlerinden etkilenmez. Dört mevsim yapılabilen bir havuz çeşidi olup hiçbir iklim şartından etkilenmeden imal edilebilir. Zorlama olmadığı sürece yırtılma sorunu olmadığı gibi, herhangi kesici bir aletle hasar gördüğünde havuz boşaltılmadan tamiri yapılır. Yosun tutmaz yapıda olup son derece hijyeniktir. Ana beton atıldıktan sonra zemin kısmına 4 keçe serilmektedir. Liner malzeme havuz zemini ve duvarlarına serilir.

 

Liner ile beton arasındaki hava vakumla çekilir. Liner bitiş noktaları liner rayı ile sabitlenir. Hava alma işleminden sonra havuz bir miktar su ile doldurulur ve ekipman noktaları açılır. Ekipman montajından sonra havuzun tamamı su ile doldurularak müşteriye teslim edilir. Kirlenen havuz suyu sirkülasyonu çok önemlidir. Kullanıma bağlı olarak kirlenen havuz suyu sirkülasyon pompası ile filtreye gönderilerek filtrelenir ve temiz su tekrar havuza yönlendirilir.

Göze ve kulağa hitap ederek bulunduğu mekanı adeta bambaşka bir yere çeviren süs havuzları, suyun verdiği pozitif enerjiyi en iyi şekilde yansıtır.

 

Yapay şelale

Doğal taşlı şelale

Su perdeleri

Su altı armatürleri

Nozullar

Köpük fıskiye sistemleri

Müzikli Danslı Fıskiye Sistemi

Kuru Havuz

– Süs havuzu çeşitleridir.

 

Süs havuzunun yeri belirlendikten sonra istenen ebatlarda çukur açılır. Çukura doğal süs havuzu yerleştirilerek döşeme kontrol edilir. Hangi türden bir süs havuzu isteniyorsa gerekli malzemelerle süs havuzu tamamlanır. Bahçeye yapılan süs havuzlarında bazen fıskiye tercih edilmekte, bazen de doğal taşlarla son derece estetik süs havuzları yapılmaktadır. Tasarım, fizibilite ve yapım aşamaları için işinin ehli bir firma seçilmeli, gerek bahçe gerek park ya da diğer mekanlara en yakışan süs havuz sistemleri yapılmalıdır.